Het onderhoud en de reiniging van tapijt

Voor het reinigen van vloerbedekking zijn verschillende technieken mogelijk. Dit is afhankelijk van de vervuiling van het oppervlak en van het soort vloerbedekking.

Droge poederreiniging

Het is een droog procedé dat eenvoudig is uit te voeren: poeder uitstrooien, inborstelen met een speciaal borstelapparaat en uitborstelend opzuigen met een stofzuiger voorzien van een electro- aangedreven borstel. De poeders bestaan uit minuscule sponsjes van polyurethaan of uit biologisch afbreekbare cellulose, geïmpregneerd met reinigingsmiddel. Tapijtpoeder is hygroscopisch en wordt licht vochtig gemaakt. Het vuil wordt geabsorbeerd door het poeder en wordt dan weer opgezogen.

Bonnet methode

Een effectieve methode voor tussenreiniging. Het tapijt wordt voorgesprayd met een speciaal reinigingsmiddel, waarna de top van het tapijt gereinigd wordt met behulp van een éénschijfsmachine met witte, katoenen pad of een synthetische pad van microvezel. De vervuiling wordt door de pad opgenomen die regelmatig ververst wordt. Deze methode heeft het voordeel zeer snel te drogen omwille van de geringe hoeveelheid vocht die wordt gebruikt. Algemeen gesteld is dit een snelle opfrisbeurt met aantoonbare voordelen.

Injectie-Extractie

Bij deze methode wordt water onder druk in het tapijt gespoten en ook weer onmiddellijk opgezogen. Het voordeel van deze methode is de capaciteit om grote hoeveelheden vuil en besmettingen uit te spoelen. Het is de meest geprefereerde methode door 's werelds grootste tapijtfabrikanten. Soms zijn mobiele portables omwille van de bereikbaarheid van de vloer de enige bron van toeverlaat. De truck-mount machines kunnen maximale waterdruk, temperatuur en vacuüm opwekken die aangewend kunnen worden in de reiniging van het tapijt. Op deze wijze kan zelfs de diepste vervuiling worden verwijderd en kan alle residu worden uitgespoeld.

Rotovac Powerhead

Een machine die het vuil met maar liefst 1.500 reinigingsbewegingen per minuut rondom de tapijtpool rugdiep verwijdert. Zes zuigmonden zuigen het vervuilde reinigingsmiddel vervolgens krachtig op. Daardoor blijft geen residu achter en is uw tapijt snel weer droog. Wij adviseren u om uw tapijt na behandeling te impregneren om snelle hervervuiling te voorkomen en om het tapijt beter te beschermen.

Impregneren van tapijt

Wij adviseren u om uw tapijt na behandeling te impregneren om snelle hervervuiling te voorkomen en om het tapijt beter te beschermen.
©Vloeronderhoud Benelux